Bouwend Nederland

Als hoofdredacteur van het vakblad GWWInfra sprak ik met Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. In dit artikel laat hij zijn licht schijnen op het beleid omtrent grote aanbestedingen.

Goed opdrachtgeverschap is essentieel voor infraprojecten

In Nederland is de komende jaren op infrastructureel gebied heel veel werk te doen. Bij het inlossen van de enorme maatschappelijke verplichting is goed opdrachtgeverschap volgens Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland, essentieel. Bij aanbestedingstrajecten gaat het op dat vlak nogal eens mis en dat zorgt voor uitstel of zelfs afstel van noodzakelijk onderhoud aan wegen, bruggen en tunnels. Uitbreiding van het Nederlandse wegennet staat vanwege de stikstofproblematiek momenteel helemaal op een laag pitje. De politiek moet hier volgens de bestuurder het voortouw in nemen. “Het begint met duidelijke afspraken en keuzes maken en ervoor zorgen dat beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.”

Veel meer dan belangenbehartiging
Bouwend Nederland vertegenwoordigt ruim 4.600 bedrijven die actief zijn in de sectoren Bouw en Infra. In het ledenbestand zitten ook 38 opleidingsinstituten die  leer-werktrajecten voor jongeren en zij-instromers in de Bouw en Infra faciliteren. “Onze 3 kerntaken zijn: belangenbehartiging, brancheontwikkeling en ledenservice. Wij zijn een echte vereniging die zich op tal van manieren inzet voor haar leden. Denk aan het organiseren van landelijke, regionale en lokale bijeenkomsten. Daar komen inspirerende thema’s aan bod en er is ruimte om ervaringen uit te wisselen en te netwerken. Onze eerste kerntaak is belangenbehartiging. Dat doen wij op alle bestuurlijke niveaus, van de EU tot de landelijke en lokale politiek en andere opdrachtgevers. Zo voeren wij namens onze leden ook de CAO onderhandelingen. Daarnaast stimuleren we de professionalisering van de sector. Een andere belangrijke kerntaak is dienstverlening. Denk hierbij aan specifieke verzekeringen, kortingen bij inkoop van materieel, adviesdesk en het verzorgen van cursussen. Wij zijn dus op een breed vlak actief voor onze achterban.”

Veel werk kan niet langer wachten
De sectoren die Bouwend Nederland vertegenwoordigt spelen een cruciale rol bij het oplossen van de maatschappelijke opgaven. Het bedrijfsleven is daar volgens de heer Visser helemaal klaar voor, maar moeizame aanbestedingstrajecten en het feit dat de politiek het stikstofbeleid niet adequaat genoeg uitvoert, zetten de rem op de uitvoering van het werk dat hoognodig moet gebeuren. “Neem alleen al de aanpak van de zogenoemde piekbelasters. Zolang dat niet wordt uitgevoerd ontstaat er geen stikstofruimte die nodig is om de infrastructuur aan te pakken. Ook bij grote aanbestedingen schort het volgens de voorzitter aan realiteitszin en daadkracht binnen de politiek. “Je kunt bij het aanbesteden van complexe en risicovolle projecten niet verwachten dat het bedrijfsleven daar zomaar instapt. Het broodnodige onderhoud aan de Brienenoordbrug bij Rotterdam is mede uitgesteld omdat er structureel te weinig geld gebudgetteerd wordt voor de vervangings- en renovatieopgave. Het Rijk moet nu weer terug naar de tekentafel om met een nieuwe aanbestedingsprocedure te komen. Ondertussen loopt een werk dat al sinds 2006 op de planning staat weer een aantal jaren vertraging op en de kosten lopen verder op. Je moet je afvragen of dat in het kader van veiligheid en de economische belangen nog langer acceptabel is. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen.”

De sector is energiek en veerkrachtig
Binnen Bouwend Nederland kijkt men positief naar de toekomst. Met name het feit dat steeds meer jongeren en zij-instromers aan de slag willen in de infra is goed nieuws. “Er is nu een tijdelijk dip, maar er ligt veel werk en dat biedt volop kansen voor mensen met ambitie, op vmbo, mbo, hbo en universitair niveau. Werken aan de weg is voor sommige niet echt sexy, maar door technologische ontwikkelingen en product- en procesinnovaties verandert dat beeld razendsnel. Wij zien dat onze leden ook volop bezig zijn met thema’s als duurzaamheid, circulariteit en industrialisatie. Dit vergt echter tijd en een forse investering van het bedrijfsleven. Goed opdrachtgeverschap houdt eveneens in dat bedrijven zich hier bij aanbestedingen ook in kunnen onderscheiden.”

Quotes

“Stikstofmaatregelen worden niet adequaat uitgevoerd”

“Je kunt bij aanbestedingen niet alle risico’s bij opdrachtnemers leggen”

“Het bedrijfsleven is klaar om de maatschappelijke opgaven aan te pakken”

Fotografie

Bron: Bouwend Nederland

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *