De gemeente Rotterdam en Boskalis trekken samen op bij het dempen van de Oude Rijnhaven. Beide partijen leggen in een boeiend artikel uit waar deze hele operatie moet gaan leiden.
Oude Rijnhaven wordt attractief woongebied met park en strand
Waar in het verleden vrachtschepen werden geladen en gelost, veel landgenoten op de boot stapten om te emigreren en er ook juist weer migranten van overzeese gebieden arriveerden, daar ontstaat nu een aantrekkelijk nieuw stukje Rotterdam. De oude Rijnhaven, want daar hebben we het over, ondergaat een ingrijpende transformatie. Het voormalige havengebied verandert in een gebied met in totaal zo’n 3.000 woningen met winkels en horeca, een stadspark en een stadsstrand. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd en het project moet rond 2040 volledig zijn afgerond.
Passende invulling van oude haven
Doordat alle havenactiviteiten op de Maasvlakte plaatsvinden, moest er worden nagedacht over een nieuwe invulling van de Rijnhaven. De gemeente Rotterdam werkte hiervoor een masterplan uit. René Groeneveld, projectleider van het Ingenieursbureau Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam vertelt dat er bij de uitwerking van het masterplan heel goed is gekeken naar de kernwaarden die iets toevoegen en die passen in dat markante stukje Rotterdam. “Vaak als je beelden ziet van Rotterdam komt juist dit stadsdeel voorbij. De Rijnhaven ligt ingeklemd tussen Katendrecht, de Wilhelminapier en de Kop van Zuid. Het wordt vanwege de hoogbouw ook wel het Manhattan aan de Maas genoemd. De nieuwe ontwikkeling sluit daar met drie woontorens straks op aan, maar het is met name het grote stadspark en het stadsstrand dat sterk sfeer- en beeldbepalend zal zijn.”
Water wordt land
Voordat er met de aanleg van het park en strand begonnen kan worden en daarop aansluitend met de gefaseerde bouw van de drie woonblokken, moet er door Boskalis Nederland nog heel veel werk worden verzet. “Wij hebben de haven eerst uitgebaggerd waarbij wij met een sleehopperzuiger en kraanschip ruim 150.000 kubieke meter slib hebben afgevoerd naar het Rijksdepot de Slufter. Vervolgens is er een laag van 3 meter zand en 450 kilometer verticale drainage aangebracht. Dit is ter stabilisering van de ondergrond en om afschuiving tegen te gaan. Daarna zijn er stenendammen aangelegd en is opgehoogd tot +2 NAP en is opnieuw 400 km drainage aangebracht. De volgende fase is dat we de overhoogte aanbrengen van + 2 NAP tot +5 NAP. Alle voorbereidende werkzaamheden dienen voor zomer 2025 te zijn afgerond’’, vertelt Colin Mierop. Hij is als projectmanager namens Boskalis bij het dempen van de Rijnhaven betrokken. Daarna begint namelijk de aanleg van het stadspark en het strand. Die zouden eind 2028 voor het publiek toegankelijk moeten zijn”, vertelt Rene Groeneveld.
Rondje Rijnhaven wordt een begrip
Het baggeren en het ophogen met zand van de voormalige haven, het stabiliseren van de ondergrond en het ophogen tot 5 meter boven NAP is een enorme operatie. Toch is juist dit essentieel voor de realisatie van deze nieuwe stadsontwikkeling. “Tijdens de aanleg van het park en strand starten we ook al met de bouw van het eerste woonblok van circa 1.000 woningen. Op de begane grond komt een commerciële plint met winkels en horeca. Dus over zeg maar 5 jaar gaat het hier echt leven. Naast verpozen in het park of op het strand kunnen de mensen dan ook het rondje Rijnhaven lopen. Dus over de kades van de Wilhelminapier, over de Rijnhavenbrug, langs Katendrecht door het nieuwe park. Dit wordt zeker een populair gebied voor zowel wijkbewoners, andere Rotterdammers als mensen van elders”, verwacht René Groeneveld.